Bästa kattrasen för dina förutsättningar

Det finns många olika kattraser att välja mellan, och även om katter alltid är katter så är det ofta större skillnad mellan dem än vad man kan tro. Om du funderar på att skaffa en raskatt är det därför en god idé att fundera över vad som passar dig bäst. Vissa kattraser är vildare och mer temperamentsfulla än andra, medan andra är väldigt lugna. Att det är ett intelligent husdjur du skaffar dig om du bestämmer dig för att ta hand om en katt verkar dock stå helt klart. Ny forskning visar att katter är lika intelligenta som hundar. Skillnaden består väl då mest i att det är svårt att få katter att göra som man vill. Intelligenta som de må vara så är de fortfarande små egensinniga excentriker som gör som de vill. Iallafall mestadels. Här följer dock en lista över de bästa kattraserna för olika förutsättningar.

Om det är första gången du skaffar katt

En Maine Coon är en amerikansk kattras som ofta beskrivs som ganska hundlik. De är sociala och vill vara med överallt samtidigt som de ofta beskrivs som väldigt lättskötta och medgörliga. Det gör dem till en perfekt kattras för dem som aldrig ägt en katt tidigare.

Om du har familj

Birma är enligt många en av de absolut vackraste kattraserna och de har många berömda fans. Bland dem finns Karl Lagerfeld, som bara är ett exempel på ett berömt fan av kattrasen. Birma är lugna i temperamentet, kan vara lite blyga och undflyende men brusar väldigt sällan upp. Den sistnämnda egenskapen är förstås framför allt bra om det är så att man har barn.

Om du har en hund

Det finns en populär myt som säger att hundar och katter absolut inte passar ihop, även om den myten förmodligen inte är lika spridd idag som den var förr. Det är dock inte sant, hundar och katter kan samsas och till och med bli väldigt goda vänner. Då är det en god idé att titta på Abessinier som är en lekfull och social kattras som har många drag som liknar hundar. Det går till exempel ganska lätt att träna dem att gå i koppel. I och med att de är såpass lika hundar så är det inte särskilt konstigt att de är en av de bästa kattraserna att titta på om det är så att man redan har en hund.

För seniorer

För de som är lite äldre passar det förmodligen bättre med en kattras som inte har så stort behov av att leka. En Ragdoll är den kanske lugnaste kattrasen av dem alla. De är vid sidan av det också väldigt lätta att hantera. De kallas ofta för trasdockor, och det smeknamnet har de fått för att de är lätta att lyfta upp och hantera. Det gör dem till ett jättebra alternativ för äldre människor.

För att fånga möss?

Förmodligen är det inte längre särskilt vanligt att man skaffar sig en katt i syfte att den ska hålla hemmet fritt från skadedjur. Men om det nu ändå skulle vara så att man är i behov av en katt som jagar möss och råttor så är en Perser det bästa alternativet. Som husdjur är de lugna och sociala och har ett stort behov av närhet med sina ägare. Att de sedan är duktiga på att jaga följer med som en extra bonus.