De vackraste kattraserna

Här handlar det inte om vilken kattras som passar bäst utan om de vackraste raserna. Att katter är vackra djur är de flesta överens om och det finns inte någon ras som inte bär på det där grundläggande draget som gör katterna så fina att titta på. Men vissa raser är förstås lite finare än andra. Här listar vi sju av de vackraste kattraserna.

Turkisk Angora

Angorakatter har halvlångt hår och brukar anses som ovanligt intelligenta katter. Det är en kattras med rötter långt bak i historien. Det är en både dyr och vacker kattras. Detta faktum visade sig inte minst 2008 när en katt av rasen blev kidnappad vilket ledde till ett stort pådrag med inblandning av polis i flera länder. Utseendemässigt kan de ha alla möjliga olika färger, men den färg som först och främst associeras med rasen är vit. Ibland har de karaktäristiskt olikfärgade ögon, gula och blå.

Siames

Siameskatter är väldigt enkla att känna igen på grund av deras karaktäristiska mönster och blå ögon. I grund och botten är siameskatter vita, men de utmärks av att de har mörkare fält runt nosen och på tassarna. Också siamesens historia går långt bak i tiden och har sin början i Siam (idag Thailand). De kallas ibland för “hundkatter” på grund av att deras jamande är djupare än hos många andra kattraser.

Bombay

Bombay härstammar trots namnet inte från Indien utan från USA. De är vanligtvis svarta. De beskrivs som sällskapliga och lekfulla och tycker om när det är riktigt varmt. Om du skaffar en Bombay får du med andra ord se till att du har det varmt i ditt hem på vintern.

Maine Coon

Maine Coon är också en kattras med rötterna i USA, den anses ofta vara den första kattrasen från landet. De är storväxta och långhåriga och har väldigt långa svansar som de använder för att svepa runt sig själva om det är kyligt. De beskrivs i sättet ofta som hundlika i det att de gärna umgås med familjerna de bor med snarare än drar sig undan som många andra kattraser.

Birma

Birma, eller helig birma som de också kallas, är en kattras som avlats fram genom avel av siameser och perser. De har liksom siameskatter karaktäristisk teckning där större delen av pälsen är vit men med mörkare inslag i ansiktet och på tassarna. Kattrasen härstammar ifrån Frankrike. De är inte alltid de mest sociala katterna men de är lugna och har på så vis ett temperament som lämpar sig väl för barnfria och tysta hushåll.

Snowshoe

Snowshoe, eller snösko är ännu en kattras som räknar siameskatter bland sina släktingar. Snowshoekatternas historia tar sin början under 1960-talet då en amerikansk uppfödare fick tre kattungar som på ett fint sätt skiljde sig åt från sina siamessyskon. Hon började därefter avla fram fler katter med detta specifika utseende. Snowshoe är muskulösa katter som är beige/bruna i pälsen, något sträva, och med vita inslag på ansikten och tassar.

Toyger

Toyger är tigrar i miniatyr. Bland deras förfäder finns kattraser som bengaler och andra tamkatter. Rasens namn är självklart en sammansättning av det engelska ordet för leksak, “toy”, samt tiger. De är mönstrade på ett sätt som liknar tigrar vilket gör tveklöst gör dem till en av de vackraste tamkatterna. Vem skulle inte vilja ha en liten miniatyrtiger i hemmet?