Gör din egna klösbräda till katten

Katter har ett behov av att klösa på saker. Det är ett sätt för dem att utmärka sitt revir, men även att fila ner sina klor och träna sina muskler lite på samma gång. Är katten en innekatt är det extra viktigt att den får sina klösbehov tillgodosedda. Om du inte vill få möblerna förstörda bör du se till att katten har andra saker att klösa på.

Klorna – inte gjorda för möbler

Klorna på en katt har många funktioner. De används för att jaga med och för att hålla fast sina byten i ett järngrepp, att försvara sig med i ett slagsmål och att klättra och klösa på träd med. När katten inte har något träd i närheten kommer den använda det som påminner om ett träd. Det kan vara soffkanten, sänggaveln och i vissa fall väggen. Med andra ord är det alltså inte en mjuk, tygbeklädd möbel eller en vägg som katterna vill klösa på i första hand, men finns det inget annat så får en möbel duga. Behovet av att klösa är djupt inpräntat i kattens beteende, så det är lika bra att tillgodose det på ett sätt som är acceptabelt både för katten och dig.

Tillgodose kattens klösbehov

Klösbrädor och klösmöbler finns det gott om. De flesta är gjorda av pålar eller brädor som är virade med snöre. Enklare klösmöbler är bara av papp. Det sistnämnda bör enbart följa med på resor som komplement till en riktig klösmöbel, eftersom livslängden är kort, men de flesta klösmöbler håller sällan ett år. Priset kan dessutom bli högt och kan vara en utgift man inte alltid har råd med.

Den bästa klösmöbeln är faktiskt den du kan göra själv och hållbarheten på den är oändlig. Köp en 70-150 cm lång träplanka av mjukt, obehandlat trä och lite kattmynta. Lägg brädan på golvet, eller borra fast den mot en vägg. Gnid in lite kattmynta på den för att göra den populär redan från början.