En kattgård på tomten?

En kattgård är en rymlig och säker byggnad avsedd för katter som du kan ha på din tomt. Den påminner i mångt och mycket om en hönsgård i det att den oftast är byggd med en träram klädd i nät. Att katter är trevliga att ha hemma är det många som känner, men om det är så att man funderar på att börja föda upp katter i större skala så behöver man förmodligen någon form av kattgård.

För de som föder upp katter är det en passion som sträcker sig över hela livet. Dock kan nog många föreställa sig att det är svårt att sälja de små liven när de blivit gamla nog. Om du funderar på att börja avla och sälja katter så finns det många saker att tänka på först. Innan du börjar med det, eller skaffar många katter, är det bra att veta mycket om dem och hur de uppför sig så att du kan tolka dem väl. Det finns gott om myter om hur katter uppför sig och lika många feltolkningar om vad deras beteenden betyder. Som tur är finns det också lika gott om bra källor på nätet där man kan skaffa sig kunskaper om katter och hur de kommunicerar.

Men det finns många fler saker att tänka på. Om du tänker att du ska avla katter i syfte att tjäna pengar så är det en tanke du kan glömma. Att föda upp mängder av kattungar kostar både pengar och tid. De flesta som sysslar med det går inte med vinst. Och bortsett från de ekonomiska bitarna så är det också bra att vara på det klara med tidsaspekten. Som kattuppfödare har du i princip inte någon fritid. Din lediga tid går åt till att hålla rent, utfodring och mycket annat. Man får vara beredd på att man kommer att bli tvungen att i sista stund tacka nej till mycket som man kanske tidigare var van vid. Självklart gäller det också att sätta sig in i och skaffa sig kunskaper om just den ras man planerar att föda upp. Alla kattraser ställer olika krav. Långhåriga raser behöver borstas och kammas med regelbundna mellanrum, vissa raser kräver stort utrymme att röra sig på. Det gäller också att hålla koll på olika typer av kost och mycket annat. Om du ska syssla med kattuppfödning så krävs det alltså att du har ett intresse för katter som sträcker sig bortom att du tycker att de är gulliga eller att du är ute efter ekonomisk vinning. Du behöver helt enkelt känna en passion för sysslan i sig.

Ytterligare ett grundläggande krav för att du ska kunna komma igång med att föda upp katter är att du bor i hus. Katter föder många ungar och det betyder att det behövs mycket utrymme. Om du har en tomt där du kan bygga upp en kattgård är det ännu bättre. Kattgården kan du sedan inreda med diverse leksaker och små utrymmen som katterna kan krypa in i (katter gillar lådor av en anledning). Det finns gott om butiker online där du kan hitta saker till din kattgård. Allt från leksaker till andra tillbehör som korgar, klösbrädor och mycket mer.

Så om du funderar på att börja ägna dig åt att föda upp katter så har du en del att fundera över. Men katter är älskvärda djur så man ska inte göra det svårare än vad det behöver vara heller.