Torrfoder – inte kattens huvudföda

För att veta om ett djur är kött- eller växtätare, kan man ta hjälp av deras anatomiska uppbyggnad och utgå ifrån den. Djurets tänder avslöjar vad djuret är ämnat för att äta. Katternas tänder är spetsiga och mycket vassa, vilket tyder på att de är köttätare. Visserligen kan ett och annat grässtrå slinka ner ibland, men huvudfödan är kött och det gäller såväl stora lejon på savannen till små gårdskatter hemma på bondgården.

Torrfoder – bra för dig, dåligt för katten

Det finns bra och dåligt torrfoder. Ett bra torrfoder innehåller så lite utfyllnadsmedel som möjligt och en större andel djurprotein. Utfyllnadsmedel i torrfoder består oftast av spannmål och andra växtbaserade ämnen, vilket katter inte är ämnade för att äta. Torrfoder i djurbutiker och hos veterinärer är dyra, men håller högre kvalitet än den billiga varianten i matbutiken. Som kattägare är torrfoder trevligare att handskas med än kladdig och illaluktande blötmat, men oavsett vilket torrfoder man väljer innehåller de flesta en alldeles för hög andel växter och spannmål och det kan göra att katten blir dålig i magen, får näringsbrist och på sikt kortare livslängd.

Alternativ till torrfoder

Det bästa du kan göra för din katt är att ge den äkta djurprotein att sätta sina huggtänder i. Har du inte råd med det kan du komplettera torrfodret med riktig mat så ofta som möjligt. Det bästa är att låta katten på daglig basis äta ägg, kött (helst rå) från ko, fisk, fågel, gris eller lamm. Den typen av föda kommer göra att katten får rätt näring och att den är mätt och tillfreds längre. Precis som lejonet på savannen bör din katt äta en rejäl måltid istället för flera små. Något som kan vara bra kombination är att se på EM med din katt, eller under tiden katten äter.

Torrfoder som främst är baserat på växter håller inte katten mätt lika länge som en rejäl köttbit gör. Även djur kan få diabetes på grund av skräpmat och för många måltider. Välj därför bra mat för din katts bästa.