Varför är katten så populär?

Katten är ett av de allra vanligaste husdjuren i Sverige och man kan inte bortse från att den är väldigt populär också i andra länder. I vissa länder ses katten som ett heligt djur och den får bo i tempel med mera. Men vad är det egentligen som gör just katten så populär?

Katter finns överallt

När det gäller katter finns de i stort sett överallt. Man finner dem i hemmen, på gårdar, i böcker, filmer och på målningar. Katten är i regel mer framträdande än hunden när det kommer till populärkultur, trots att det är hunden som sägs vara människans bästa vän.

Ett självständigt djur

En katt är ett självständigt djur och man kan inte tvinga den till att komma och kela. Om katten inte vill sitta i knät kommer den inte att göra det. Man kan i de allra flesta fall inte locka en katt med godis på samma sätt som en hund lätt lockas så fort en påse prasslar lite. Kanske är det just det här som gör katten så speciell? När en katt väl gillar en människa visar den det. En katt gillar inte alla som har en godbit utan det krävs något speciellt för att katten ska fatta tycke för en person. En katt kräver inte heller långa promenader eller motion utomhus som en hund gör.

Katten och människan

Katter är ofta mycket måna om de människor de tycker om. Det finn katter som räddar liv eller till och med offrar sig själva när matte eller husse är i fara. Om man ligger sjuk är det stor chans att katten kryper intill för att visa sitt stöd. Katten är helt enkelt ofta där när man behöver den, sedan kan den lika plötsligt ligga på en stol eller i en soffa på avstånd igen. Katten är ett djur att fascineras av.